Våga kommunicera modigt
- Angelica Brockne
- 16 mars
- 4 min läsning
Mod handlar inte om att kasta sig ut från den högsta klippan eller dyka till den djupaste punkten. Att vara modig i jobbet är att våga göra de där handligarna som utifrån kan verka enkla men som är svåra att få till. Därför hyllar vi modig kommunikation lite extra.

Det händer något i mötet du sitter på där du inte håller med. Kanske känner du obehag att säga emot gruppen, speciellt om ni inte jobbat tillsammans så länge. Du trotsar obehaget och tar till orda. Berättar om din syn på saken. När du talat klart är det tyst runt bordet eller i det digitala rummet. Så pass tyst så länge att du nästan hinner ångra att du sa något. Tillslut säger en deltagare ”Intressant, jag har inte sett det så tidigare. Ser ni andra att det finns fler sätt att lösa problemet på?” Du andas ut igen, känner pulsen sjunka och du är ännu mer deltagande i att hitta den bästa lösningen.
I mitt team vågar alla säga vad de tycker kanske du tänker, speciellt om du är en person som har lätt för att ta plats eller har en ledarposition. ”Det händer inte oss” är lätt att tänka, men faktum är att när man skrapar lite på ytan så kan man snabbt upptäcka att det är vanligare än vad vi tror att deltagarna i tysthet bär på sina åsikter.
Det behöver inte vara tyst i psykologisk otrygga team
Tystnad är inte detsamma som otrygghet, och prat är inte detsamma som trygghet. Van Dyne, Ang & Botero (2003) visar att tystnad kan bero på flera faktorer, och i psykologiskt otrygga team kan man faktiskt se mycket prat – men det är ofta strategiskt anpassat prat snarare än öppna, ärliga samtal. I en miljö där psykologisk trygghet är låg kan vi se:
Defensiv tystnad (rädsla för repressalier) – Medarbetare undviker att säga vad de egentligen tycker av rädsla för negativa konsekvenser.
Strategisk kommunikation (för att passa in eller undvika risker) – Man pratar, men det är filtrerat, taktiskt och undvikande.
Falskt samtycke (grupptänk) – Alla verkar hålla med, men i själva verket vågar ingen uttrycka avvikande åsikter.
Skvaller och informella kanaler – Eftersom det känns riskabelt att prata öppet går viktiga samtal istället under radarn, i korridorer och vid kaffeautomaten.
Alltså: Det kan också vara mycket prat i ett otryggt team, men det betyder inte att kommunikationen är ärlig eller konstruktiv.
Våga bidra till modig kommunikation
Psykologisk trygghet handlar om att våga säga vad man tycker utan rädsla för negativa konsekvenser. Men för att ett team verkligen ska utvecklas krävs mer än trygghet – det krävs modig kommunikation. Att våga säga det som behöver sägas, även när det känns obekvämt.
Vi hyllar och förespråkar att alla kan bidra till modig kommunikation, låt oss berätta hur vi ser på det. Vi har delat in det i fem områden.
”Vad har jag missat?”
Genom att ställa regelbundet ställa frågan "vad har jag missat?" till dina kollegor visar du andra att du öppnar upp för andras åsikter. Du bjuder in till samtalet och välkomnar andras åsikter.
Flera åsikter
I team hörs några få personer mer än andra, vissa kan tycka att det är skönt medans det skapar frustration hos andra. Ju mer du aktivt tar ansvar att normalisera att lyfta andras åsikter, desto mer skapar du en känsla av att det är tryggt att vara ärlig med dig. Ha som rutin att samla in andras åsikter genom tydliga spelregler, fråga efter andras åsikter eller erbjuda alternativa feedback-kanaler.
Uttryck dina känslor
Sårbarheten i att erkänna att du har en känslomässigt reaktion på något på din arbetsplats hjälper andra att förstå och känna empati med dig som människa.
Sluta framstå som perfekt
Genom att erkänna att för dina kollegor att du inte har alla svaren så hjälper du andra att förstå orimligheten i att ha alla svar, samt att det öppnar upp för att ni tillsammans ska komma fram till en lösning.
Skratta mer!
Forskning visar att humor boostar välmående, ökar teamets prestationer och ger ett positivt resultat. Tänk på att inte göra dig rolig på andras bekostnad och hitta istället din egen stil, du ska inte försöka vara någon du inte är.
När vi har reflekterat kring det här så inser vi att det är inte kärnfysik, det handlar om att vara en bra medmänniska. Det kan låta så lätt men när vi blir osäkra drar hotsystemet i våra hjärnor igång och vi gör allt för att inte bli uteslutna från gruppen. Och då jobbar hjärnan för överlevnad, även om handlingarna vi utför inte är det som följer våra värderingar.
Reflektera
Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv några minuter att reflektera kring nedanstående frågor.
När bjöd du senast in andras åsikter i samtalet? Och vad fick du för reaktioner?
Kan du beskriva en situation för dig själv när du vågade erkänna för gruppen att du inte hade alla svar?
Skapa förändring
När du har läst och reflekterat, välj ett eller två tips från texten som du vill träna på. Testa vid några tillfällen och reflektera kring om det blev någon skillnad.
Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.
留言