Hur skapar jag psykologisk trygghet?
- Angelica Brockne
- 1 dec. 2024
- 3 min läsning
Psykologisk trygghet är ett ämne som kan låta stort och komplicerat – som något som kräver ett helt regelverk för att lyckas med. Jag har läst böcker som listar upp till 27 punkter, och andra som nöjer sig med 6. Och visst kan det vara skönt med strukturer och listor, men när jag reflekterar över ämnet tillsammans med kollegor och i vardagen inser jag att det egentligen är något mycket mer grundläggande.
Hemligheten till att få till psykologisk trygghet
För ett tag sedan pratade jag med en kollega om just detta. Hen frågade: “Men hur ska jag göra för att stärka den psykologiska tryggheten?” Så jag delade med mig av en sammanfattning på 25 punkter. Kollegan funderade en stund och sa sedan: “Men... det där är ju så jag vill vara som människa.” Det är precis så det är. Det handlar inte om att följa en lista till punkt och pricka. Det handlar om att börja med sig själv, att fundera över hur du är och vill vara mot andra. Psykologisk trygghet är ingen kärnfysik – det handlar om god medmänsklighet.

5 områden för att stärka psykologisk trygghet
Om du ändå gillar lite struktur (vem gör inte det ibland?) har vi delat in handlingar för att stärka den psykologiska tryggheten i fem områden. De är inte färdiga recept, men de kan fungera som en sammanfattande guide.
Modig kommunikation är det första området. Det handlar om att våga visa vem du är, vara ärlig med dina känslor och bjuda in andra i dialogen. Det innebär också att våga släppa behovet av att alltid ha rätt och att skratta åt dig själv ibland. Det blir lättare då.
Nästa steg är att konsten att lyssna. För mig har det varit en ögonöppnare att inse hur ofta jag bara lyssnar med halva örat medan jag planerar vad jag själv ska säga. Att lyssna handlar inte om att vänta på sin tur utan om att förstå vad den andra faktiskt säger, med nyfikenhet och vilja att utforska.
Självinsikt som är en nyckel och ovärderlig för att hantera sina egna reaktioner. Jag tror vi alla har varit där – vi reagerar på ett sätt som vi i efterhand önskar att vi hade kunnat styra bättre. Att förstå sig själv och sina reaktioner är avgörande för att skapa trygghet för andra. Det kräver mod att reflektera över varför vi känner som vi gör, och kanske ännu mer mod att våga prata om det.
Att våga misslyckas är också en del av att bygga trygghet. Vi lever i en värld där förändring är konstant, och för att möta nya utmaningar måste vi testa nya lösningar – och ibland misslyckas. Det är inte lätt, men se misslyckanden som lärdomar. När vi vågar prata öppet om våra misstag kan vi använda dem för att växa och förvandla misslyckanden till framgångar.
Slutligen handlar det om att skapa inkludering. Alla människor har ett behov av att känna att de hör till, men det är inget som händer automatiskt. Det kräver att vi aktivt arbetar för att skapa miljöer där alla känner sig välkomna och sedda. Jag har sett hur företag som prioriterar detta inte bara blir bättre arbetsplatser, utan också mer innovativa och framgångsrika.
Vi kommer under våren att fördjupa oss i dessa områden och handlingar som leder till ökad psykologisk trygghet men som vanligt uppmuntrar vi till en stunds reflektion innan du springer vidare.
Reflektera
Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv 5 minuter att reflektera kring nedanstående frågor.
Vilken av ovanstående områden upplever jag att jag har svårast för?
Vad önskar jag att vi jobbade mer med i mitt team?
Skapa förändring
Nu när du har läst och reflekterat kring ämnet, svara på följande fråga:
Vill jag göra något annorlunda baserat på vad jag nyss läst? Vad isåfall?
/Angelica
Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.
Comments