Vad är psykologisk trygghet?
- Angelica Brockne
- 27 okt. 2024
- 2 min läsning
Ibland kan det kännas som om psykologisk trygghet är ett modeord som ledare slänger sig med medans ingen på riktigt kanske förstår vad det innebär. Det är lätt att säga att vi ska ha hög psykologisk trygghet, desto svårare att få till. Låt oss reda ut vad det egentligen innebär.

En arbetsplats jag var på för ett par år sedan pratade ofta om vikten av psykologisk trygghet i varje möte. ”Fantastiskt, vilken föredömlig arbetsplats,” tänkte jag, men snart insåg jag att teammedlemmarnas handlingar inte speglade dessa fina ord. Medlemmarna var tysta i mötena men luftade sin frustration efteråt, ofta genom skitsnack. När jag grävde lite djupare erkände en kollega: "Jag fattar inte riktigt vad psykologisk trygghet egentligen är."
Jag tror inte att min upplevelse är unik. Vårt mänskliga behov av att tillhöra flocken gör att vi ibland undviker att visa oss sårbara eller okunniga. Vi fortsätter, vi ler, är tysta och kanske googlar i hemlighet på det vi inte förstår.
Psykologisk trygghet – en nyckel till framgångsrika team
Professorn och forskaren Amy Edmondson introducerade begreppet psykologisk trygghet i slutet av 1990-talet och beskrev det som en avgörande faktor för framgångsrika team. Psykologisk trygghet innebär att medlemmarna i ett team känner sig trygga nog att ta risker, ställa frågor, uttrycka åsikter och göra misstag utan rädsla för negativa konsekvenser.
Amys forskning visar att psykologisk trygghet är avgörande för att team ska kunna samarbeta effektivt och nå sina mål.
Google fattade värdet av psykologisk trygghet
Google genomförde en omfattande studie mellan 2012 och 2015, kallad Projekt Aristotle, för att identifiera vad som gjorde team framgångsrika. Studien visade att den viktigaste faktorn för högpresterande team var just hög psykologisk trygghet. Medlemmarna i dessa team kände sig trygga med att ta risker, erkänna misstag och dela idéer utan rädsla för negativa konsekvenser.
Användning av omdöme
Louise Bringselius poängterar i sin bok Psykologisk trygghet - att välkomna den som utmanar att psykologisk trygghet inte är ett krav på att människor ska tala, utan en förutsättning för att de ska kunna göra det. Hon beskriver det så här: ”Psykologisk trygghet är känslan av att du kan använda ditt omdöme och öppet uttrycka dina tankar utan risk för bestraffning.” Även om det kan verka självklart att vi ska använda vårt omdöme, kan vikten av detta inte underskattas.
Som ledare kan du inte tvinga dina medarbetare att tala, men du kan skapa förutsättningarna för att de ska våga göra det.
Reflektera
Vi tror att lärande blir meningsfullt när vi kan koppla det till oss själva. Ge dig själv 5 minuter att reflektera kring nedanstående frågor.
Vågar jag ta risker, uttrycka åsikter, och erkänna mina misstag i teamet jag sitter i just nu?
Vad skulle jag behöva för att våga det?
Skapa förändring
Nu när du har läst och reflekterat kring ämnet, svara på följande fråga:
Vill jag förändra något i mitt liv baserat på det jag just läst?
/Angelica
Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.
Comentarios