top of page

Är du en huvudfoting på jobbet eller får hela du medverka?

Uppdaterat: 1 feb.

Det var en gång jag trodde att jobbet handlade om att bara vara rationell – att lämna allt annat vid dörren. Som om mitt "jobb-jag" bara skulle bestå av kloka, logiska tankar. Men vet du vad? Det höll inte. Och det gör det sällan, särskilt inte när du jobbar nära andra människor.

Har du någon gång känt frustration över en arbetsuppgift eller kollega? Eller kanske känt en sådan glädje att du nästan svävar på moln efter ett lyckat projekt? Om du svarar ja, så är du mänsklig – grattis! Ändå försöker vi ofta låtsas som om dessa känslor inte finns på jobbet. Vi håller hårt i vår "professionella roll" och låter oss själva bli vad jag kallar "huvudfotingar" (ni minns de där första figurerna vi ritade som barn med ett stort huvud och armar/ben som stack ut från huvudet) – rationella, analytiska och totalt avstängda från hjärtat.


En personlig berättelse och skammen som följde

Jag minns en särskild period i min karriär när jag till fullo levde i rollen som huvudfoting, utan att förstå det. Jag hade svårt att navigera när mina känslor uppkom på jobbet och jag försökte trycka bort dem.

De hörde inte hemma på jobbet! Så jag körde på, ignorerade signalerna från kroppen och höll fast vid min yrkesroll. Men kroppen och knoppen kan inte under någon längre period dra åt olika håll.


En dag, efter ett möte som helt tömde mig, kände jag plötsligt att jag inte kunde andas. Jag ställde ner min dator, tog min jacka och gick ut. Tårarna kom innan jag hunnit långt, och jag kunde inte stoppa dem. Jag var totalt utmattad – inte bara av jobbet, utan främst av att ignorera vad kroppen försökte säga.

Några dagar senare gick jag in till min chef och sa upp mig. Det var den enda lösningen jag kunde komma på. Lösningen kändes rationell i stunden, men med lite perspektiv inser jag att jag hade andra alternativ. Om jag bara hade vågat lyssna på mina känslor – frustration, maktlöshet, ensamhet – och satt ord på dem, så kanske jag kunde ha hittat en annan väg.


Känslor som kompass

I efterhand har jag lärt mig att hela jag – både huvud och hjärta – behöver få plats i yrkesrollen. Och jag berättar det här, trots att det fortfarande väcker en viss skam, för att jag vet det är viktigt och att det finns fler där ute som behöver höra det. Vi pratar mycket om psykologisk trygghet, men vad innebär det egentligen? Det handlar inte bara om att du ska skapa ett tryggt klimat för andra, utan även om mod att våga ta risker, uttrycka dig och göra misstag. Mod att ställa den där frågan. Mod att erkänna ett misstag. Mod att säga "jag vet inte." Och i det här kommer med all säkerhet en massa känslor att väckas.

När vi vågar möta våra känslor – förstå vad som triggar oss, vad som motiverar oss, vad som skrämmer oss – kan vi använda dem som en kompass.


Vilka känslor finns det hos teammedlemmar i techbranchen?

I vår undersökning om psykologisk trygghet i techbranschen såg vi att teammedlemmar känner en hel palett av känslor. Det är inte så konstigt – vi är ju människor. De här känslorna var de vanligaste, och vi har även kopplat dem till upplevd välmående i teamet.


Hur väl trivs du på jobbet?

De 3-5 vanligaste känslorna som respondenterna känt på jobbet den senaste månaden

1 (sämsta tänkbara)

Frustrerad, nedstämd, orolig

2

Frustrerad, orolig, stressad, utmattad

3

Frustrerad, nedstämd, orolig, uttråkad

4

Engagerad, frustrerad, nedstämd, stressad, uttråkad

5

Engagerad, frustrerad, motiverad, produktiv, stressad

6 (bästa tänkbara)

Engagerad, kreativ, motiverad, stressad


Men istället för att trycka bort känslorna kan vi stanna upp och fråga oss själva: "Vad behöver jag?"

Det kan låta enkelt, men av erfarenhet vet jag att det kan vara svårt, men har vi mod att våga är det kraftfullt. När jag känner mig frustrerad kan jag fråga mig själv: "Behöver jag en tydligare prioritering/ökad tydlighet/bli lyssnad på?” Om jag känner mig stressad: "Behöver jag hjälp att prioritera inflödet av jobb/hjälp att säga nej/få ökad tydlighet i vad jag ansvarar för?” När vi identifierar våra behov blir det lättare att kommunicera dem till teamet. Och då kan både du och teamet börja navigera framåt – tillsammans.

Så låt oss släppa idén om att vara huvudfotingar på jobbet. Låt oss istället vara hela människor – med både huvud och hjärta – och använda den kombinationen för att skapa bättre, tryggare och mer produktiva arbetsplatser.


Reflektera

Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv 5 minuter att reflektera kring nedanstående frågor.


  • Vilka känslor har jag känt på jobbet den senaste veckan?

  • Vilka behov kan jag se att jag har kopplat till det?


Skapa förändring

Nu när du har läst och reflekterat kring ämnet, svara på följande fråga:

  • Vill jag göra något annorlunda baserat på vad jag nyss läst? Vad isåfall?


/Angelica


 

Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.

Comments


bottom of page