Strategi som gör skillnad – 1% i taget
- Anna Trulsson
- 27 jan.
- 3 min läsning
Uppdaterat: 1 feb.
Över julledigheten lyssnade jag på Janne Carlzons bok “Riv pyramiderna”. Alltså den Janne som är känd bland annat för sin tid som VD för SAS. Boken kom ut första gången på 80-talet men många av tankarna känns fortfarande relevanta. Enkelheten i idéerna inspirerade mig mycket, och jag fastnade särskilt för en av de mest klassiska principerna:

Om du vill åstadkomma förändring så är det ofta bättre och mer effektivt att bli en procent bättre på 100% av sakerna, istället för att bli 100% bättre på en sak.
Det går lika bra att applicera på en produktorganisation som på livet i stort. Om du vill bli mer hälsosam så funkar det troligtvis bättre att göra många små, men lite hälsosammare val varje dag över tid, än att leva “perfekt” hälsosamt en dag om året.
Samma sak gäller för produktutveckling – att skapa lite mer värde för kunden varje dag ger oftast bättre effekt över tid än att satsa allt på att lansera en stor, perfekt feature med långa mellanrum.
Tid för nystart
Januari är ju en tid för nystart och på ett personligt plan för vissa också en tid för att förverkliga nyårslöften. En ny chans att åstadkomma förändring. Själv har jag slutat med med nyårslöften för länge sen. Istället väljer jag ett tema, ett motto, för året. En enkel mening att använda som kompass för att göra medvetna val i vardagen. Det handlar inte på något sätt om att svänga helt om och vända livet helt upp och ner. Den handlar om att börja smått. Smått som i 1%.
I Riv pyramiderna beskriver Janne Carlzon hur SAS satte ett enkelt men kraftfullt motto: att ha marknadens bästa service för att bli det bästa flygbolaget för den frekventa affärsresenären. De identifierade punktlighet som det viktigaste behovet och gjorde ett medvetet val att fokusera på affärsresenärer, inte turister. Varför jag tycker att detta sätt att jobba är briljant?
Det är enkelt och tydligt. Alla i organisationen förstår målet och hur det påverkar deras dagliga arbete. På så sätt hjälper det varje person att ta rätt beslut i många små situationer i vardagen.
Det skapar mening. När målet och strategin är tydliga blir det lättare för varje person att se hur de kan bidra utifrån sin roll.
Det ger fokus. Det bor en otrolig kraft i att alla strävar åt samma håll, och att alla kan ta beslut om vad man ska, eller inte ska, lägga sin tid på.
Det skapar momentum. När vi slutar sträva efter perfektion och istället fokuserar på små, men konsekventa förbättringar, kan vi skapa en känsla av att hela tiden röra oss framåt och i rätt riktning.
Konsten att våga välja fokus
Många kunder och arbetsplatser jag har jobbat med kämpar med att välja det där enkla, att hitta den absoluta kärnan och våga välja bort allt annat. Och det är svårt, men jag tror också att det är en nyckel till att lyckas.
Jag vet inte hur många gånger jag har hört “vi riktar oss till alla”. Men på riktigt, hur gör man det? Finns det ens en sån produkt? Jag hör också ofta att “vårt främsta mål är kundnöjdhet”. Och det skriver jag gärna under på, det ligger mig så klart varmt om hjärtat med min bakgrund inom UX. Men det som saknas i den formuleringen är en indikation på hur vi ska öka kundnöjdheten, vad är vår organisations "bästa service" och “punktlighet”? Och vilka är våra “affärsresenärer”?
För att hitta svaret behöver du som ledare göra ett jobb kring att analysera nuläget och omvärlden, lyssna på medarbetares erfarenheter och så klart lyssna på dina kunder. Troligtvis hittar du svaren där om du inte redan har dem. Sen är det din uppgift att kommunicera brett och peka ut vägen; Vart ska vi? Vad är strategin för att ta oss dit? Vad vågar vi välja bort? Först då kan var och en i organisationen hjälpas åt att komma dit, en procent i taget.
Många av tankarna i den här texten är lånade från boken Riv pyramiderna. I boken kan man också läsa citatet “Dina bästa tankar kommer från andra”. Ett underbart, ödmjukt citat som i sin tur kommer från Oscar Wilde. Så nu skickar jag dessa tankar vidare till dig.
Reflektera
Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv några minuter att reflektera kring nedanstående frågor.
Hur ser målen och strategin ut i din organisation?
Är det tydligt för alla?
Skapa förändring
När du har läst och reflekterat, svara på följande fråga:
Vad kan du göra i din roll för att bidra med en procent?
Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.
Comments