top of page

Verktyget som förbättrar dina prestationer

Uppdaterat: 16 feb.

Vid årsskiftet fylldes mitt LinkedIn-flöde av reflektioner kring året som gått och förhoppningar inför det nya året. Det pratades om förändringar, både privat och i arbetslivet, och en gemensam nämnare var den brinnande entusiasmen. Men sedan dess har inlägg av den karaktären tystnat och det återgår till vanliga uppdateringar om nya jobb och spinofs på andras inlägg. Nu, en månad senare, är det få som uppdaterar om reflektioner eller insikter. Jag hoppas att det pågår ett tyst arbete i bakgrunden och om det fallit lite i glömska; här kommer en påminnelse om att varje dag är bra dag för reflektion - forskningen säger nämligen att du även har nytta av det i ditt arbetsliv


För mig tog det 24 år

En person som skriver i sin bok

Det har tagit mig 24 år att hitta en hållbar rutin för reflektion som fungerar för mig, och jag kan inte förneka att jag är något av en slow starter. Varje arbetsdag börjar jag nu med en kort meditation, följt av att jag skriver mina morgonsidor och ritar en bild. Den här morgonrutinen är uppbyggd av tre komponenter. Meditation för landa i mig. Min första meditationskurs gick jag vid 16 års ålder, och först nu har jag lyckats etablera en daglig meditationsrutin. Skriva för reflektion. Morgonsidorna är det enda som överlevt från när jag läste Julia Camerons fantastiska bok Lev kreativt. Att skriva mina morgonsidor ger mig reflektion, medvetenhet om kritiska tankar och dömande som jag bär på samt att jag får fatt i det jag längtar efter framåt. Ritandet för att visualisera bortom tankar. Ritandet är något jag plockade upp från min utbildning till samtalsterapeut. Jag gör en snabb och kladdig teckning med för stora kritor på ett för litet papper. Allt för att minska prestationen kring att det ska bli snyggt. Jag ritar ner det som kommer till mig och som ligger bortom logiskt tänkande och för att väcka liv i kreativiteten som även hjälper till vid problemlösning i yrkeslivet. Den här rutinen tar aldrig mer än 15 minuter.


Att det tog 24 år beror på att jag behövde hitta mitt eget sätt att göra det på och komma till en punkt där behovet av förändring blev tillräckligt stort. Innan dess trodde jag att jag behövde skaffa den snyggaste skrivboken, inreda den där läshörnan eller få till en dedikerad meditationsplats. Men faktum är att alla de där tankarna bara var motstånd och hinder för att jag skulle komma igång. Idag kan jag meditera, skriva och rita på bussen, på kontoret, på hotellrummet. Det är inte så noga var, det viktigaste har jag alltid med mig - mig själv. Min morgonrutin ger mig tid för reflektion, väcker min kreativitet, och hjälper mig att börja dagen med att fokusera på vad som är autentiskt för mig.


Självreflektion för bättre prestation

Under julledigheten stötte jag på forskaren Giada Di Stefanos arbete om hur självreflektion påverkar lärande och prestation inom organisationer. Det landade fint i mig att det fanns vetenskapligt stöd för min upplevelse om att reflektion är en viktig del av lärandet. När det finns forskning på ämnet blir jag förvånad över att inte fler organisationer arbetar mer strukturerat med reflektion.


Giadas studie, Learning by thinking: How reflection aids performance, visar att individer som regelbundet reflekterar över sina erfarenheter förbättrar sin förståelse och självtillit, vilket leder till bättre prestationer. Di Stefanos forskning identifierade två huvudsakliga mekanismer genom vilka reflektion förbättrar lärande:

  1. Kognitiv mekanism: Genom reflektion får individer en djupare förståelse för uppgiften, vilket leder till bättre problemlösning och beslutsfattande.

  2. Emotionell mekanism: Reflektion ökar individens självförtroende i sin förmåga att hantera framtida uppgifter, vilket i sin tur förbättrar prestationer.

I en fältstudie inom ett stort företag i Indien fann Di Stefano att anställda som ägnade de sista 15 minuterna av varje arbetsdag åt att skriva och reflektera över vad de hade lärt sig under dagen presterade 23% bättre på slutprovet jämfört med de som inte gjorde det. Hennes forskning kan du läsa mer om här, samt att hon berättar kortfattat om den i den här YouTube-videon.

Det viktigaste verktyget du har, både i ditt yrkesliv och privat - är dig själv.

Så varför delar jag med mig av min morgonrutin och min långa resa dit? I Giada's forskning såg vi att självreflektion ger bättre prestation. Och studier påvisar att meditation leder till bättre beslutsfattande, minskad stress, förbättrad hjärthälsa, ökad livstillfredsställelse och mycket mer. Det viktigaste verktyget du har, både i ditt yrkesliv och privat - är dig själv. Min uppmaning är att därför släppa böcker och poddar ibland för att även landa in i dig själv. Hur du gör det är inte så viktigt, det är viktigare att det är på ett sätt som fungerar och gynnar dig.


Vad fungerar för dig?

Jag ger sällan mig själv nyårslöften, eftersom de ofta känns kravfyllda och stressande. Istället ser jag varje dag som en möjlighet att stanna upp, reflektera, justera och acceptera. I min reflektion hittar jag lusten och viljan till de förändringar jag vill skapa. Förändring behöver inte vara omvälvande saker utan det kan även handla om hur jag vill hantera en specifik situation på jobbet.

Nu står du inför två val. Stressa vidare till nästa sak på din lista, eller stanna upp och reflektera.

Vet du inte hur du ska börja? Här är några reflektionsfrågor som kan hjälpa dig på vägen:

  • När jag har läst den här texten, om jag bara får ta med mig en sak – vad är det?

  • Hur kan jag skapa en rutin som passar mig?

  • Vill jag skapa mig den här rutinen?

  • Vad är det som hindrar mig idag från att reflektera mer?


Skapa förändring:
  • Finns det något jag vill göra annorlunda baserat på vad jag nyss reflekterat kring? Vad isåfall?

  • Hur ska jag göra för att uppnå det? Skriv ner det för dig själv.


 



Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.

Comments


bottom of page