top of page

Vem har ansvar för psykologisk trygghet?

Uppdaterat: 10 nov. 2024

Det är lätt att tänka att någon annan har ansvar för den psykologiska tryggheten. Men i vår undersökning fick vi ett glädjande svar kring vem som har ansvar för den psykologiska tryggheten.


I maj 2024 skickade vi ut en enkät i vårt nätverk för att förstå mer om hur det är med den psykologiska tryggheten i techbranschen. Under de tio dagar enkäten låg ute fick vi in 88 svar från personer med roller som utvecklare, designer, produktägare, kravanalytiker och ledare. Och vi hittade något som glädje oss och som vi valt att kalla treenigheten.



Gemensamt ansvar för psykologisk trygghet

I frågan som löd Vem tycker du har ansvar för den psykologiska tryggheten i ditt team? kunde deltagarna ange flera personer som ansvariga. Och det vi ser är att 91% tycker att de själva har ansvar för den psykologiska tryggheten. Det glädjer oss! Men det som glädjer oss mer är att 90% anser också att sina kollegor har ansvar samt att 82% tycker att ledaren har ansvar för det. Vi ser det som en treenighet.

Tillsammans har vi ansvar för att skapa det klimat vi vill ha i vårt team.  Jag, mina kollegor och min ledare.



Liten fokus på den psykologiska tryggheten

Om ansvarsfrågan glädjer oss så blir vi mer berörda över de svar vi får i frågan Jag upplever att vi i mitt team jobbar med att stärka den psykologiska tryggheten Här ser vi att endast 19% anser att det stämmer helt. Det innebär att 40% anser att det inte stämmer alls eller att det inte ens vet om de jobbar med att stärka den psykologiska tryggheten.


Om det här beror på okunskap eller otydligt ansvar det vet vi inte. Men som vi konstaterade i inlägget om "vad är psykologisk trygghet?" så är hög psykologisk trygghet en förutsättning för högpresterande team. Därför anser vi att team mer aktivt bör jobba med att stärka sin psykologiska trygghet. Om du behöver hjälp att jobba med det här i ditt team kan vår kurs i att stärka den psykologiska tryggheten hjälpa dig som ledare att hjälpa ditt team.



Reflektera

Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv 5 minuter att reflektera kring nedanstående frågor.


  • Upplever du att ni jobbar med att stärka den psykologiska tryggheten i ditt team?

  • Skulle du vilja att ni jobbar mer med att stärka den psykologiska tryggheten i ditt team?


Skapa förändring

Nu när du har läst och reflekterat kring ämnet, svara på följande fråga:

  • Vill jag gör något konkret baserat på det jag just läst? Vad isåfall?


/Anna



Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.

Comentarios


bottom of page