top of page

Konsten att lyssna - en superkraft

Uppdaterat: 12 apr.

Tänk dig att du delar något viktigt med en kollega eller chef. Personen mittemot dig lutar sig framåt, håller ögonkontakt och ställer följdfrågor som får dig att tänka efter lite extra. Det finns utrymme för pauser, och du känner inget behov av att skynda dig eller lämna över ordet om du inte är klar. Efter samtalet går du därifrån med en känsla av att ha blivit hörd och förstådd – på riktigt. Det känns ganska fint, eller hur?


Bild från Unsplash, Jon Tyson
Bild från Unsplash, Jon Tyson

Tänk dig nu motsatsen. Du pratar, men den andra personen sneglar på sin telefon, skruvar på sig eller avbryter med egna tolkningar och lösningsförslag så fort du tar en paus. Kanske börjar hen till och med prata om något helt annat. Kvar sitter du, osäker på om det du sa ens togs in. Den känslan är inte alls lika skön, eller hur? Skillnaden ligger i det aktiva lyssnandet.


Vi lyssnar mindre än vi tror

Mycket av det jag har lärt mig om att verkligen lyssna kommer från intervjuteknik i kundintervjuer. Att verkligen höra vad någon säger – och menar – är en färdighet som kräver viss träning och som UXare har man lyxen att få träna mycket. Sen gäller det att ta tekniken vidare ut från intervjurummet och in i resten av livet. Jag använder den i allt från facilitering till ledarskapssituationer och i möten med människor i största allmänhet.


Första steget i att bli bättre på att lyssna är att rannsaka sig själv. Grejen är att vi ofta lyssnar mindre än vi tror. Istället för att ta in vad den andra säger förbereder vi vårt svar. Vi funderar på hur vi ska bemöta, vad vi själva tycker och vad vi kan bidra med i samtalet. Och det finns så klart oftast goda intentioner bakom, men om vi är helt upptagna med våra egna tankar – hur mycket hör vi egentligen?


Att vara en riktigt bra lyssnare kräver mer än att bara vara tyst medan någon pratar. Det kräver empati, nyfikenhet, självmedvetenhet och en vilja att se andras perspektiv. Här är sju nycklar som kan hjälpa dig att lyssna bättre:


1. Lyssna för att förstå

Släpp behovet av att ha rätt eller att snabbt komma med en lösning. Lyssna istället med målet att förstå personen framför dig. Ni kan ha olika åsikter och ändå respektera varandra – och kanske till och med lära er något nytt.


2. Var närvarande

Motstå frestelsen att multitaska. Bestäm dig för att ge samtalet din fulla uppmärksamhet. Stäng av notiser, lägg undan mobilen och lyssna som om inget annat existerade just nu.


3. Spegla det du hör

Sammanfatta och återge vad personen sagt. Inte genom att lägga till din egen tolkning, utan genom att spegla det du faktiskt hörde: “Om jag förstår dig rätt, så menar du att…” Det gör att den andra känner sig sedd – och det hjälper dig att säkerställa att du verkligen förstått.


4. Lyssna efter det som inte sägs

Forskning visar att känslor spelar en stor roll i beslutsfattande och beteende – även på jobbet. Men många visar inte känslor öppet. Lyssna efter tonfall, kroppsspråk och det som sägs mellan raderna. Ofta är det där den verkliga innebörden ligger.


5. Utforska

Nyfikenhet är en superkraft. Det skapar kontakt, öppnar upp samtal och hjälper oss att förstå andra människor på djupet. En av de bästa frågorna du kan ställa är: “Berätta mer.”


6. Hitta ett eget språk

Det kan kännas märkligt att dela något viktigt och få ett svar som låter som ett skolboksexempel eller ett inövat manus. Öva på att hitta dina egna ord och uttryck – det gör att samtalet kan bli mer äkta och flyta på naturligt.


7. Våga vara tyst

Utforska magin som finns i tystnaden. Om du bara vågar vara tyst en liten stund kan jag nästan lova att den andra personen kommer in i andra andningen och fyller på med något riktigt intressant och insiktsfullt.



Lyssnande bygger psykologisk trygghet

Bra lyssnande är en underskattad superkraft. Det stärker relationer, förbättrar samarbeten och bygger en kultur där människor känner sig trygga att dela sina tankar. När vi känner oss hörda är vi mer benägna att bidra, att våga vara oss själva och att faktiskt lyssna tillbaka.


Så nästa gång du hamnar i ett viktigt samtal – testa att lyssna lite mer aktivt än du brukar. Upptäcker du någon skillnad?


Reflektera

Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv några minuter att reflektera kring nedanstående frågor.

  • Ta ett steg ut från dig själv och fundera kring hur du lyssnar i olika situationer

  • Reflektera kring hur du tror att ditt sätt att lyssna påverkar samtalet


Skapa förändring

När du har läst och reflekterat, välj ett eller två tips från texten som du vill träna på. Testa vid några tillfällen och reflektera kring om det blev någon skillnad i samtalen.



Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.

 
 
 

コメント


bottom of page