Fem fina saker att minnas i vardagen
- Anna Trulsson
- 23 feb.
- 4 min läsning
Hur skapar vi team där människor mår bra och vågar vara sig själva?
Förra veckan fick vi chansen att utforska just den frågan tillsammans med en kund, när vi på Hey Change faciliterade en workshop om psykologisk trygghet. Den stora utmaningen var att få med så mycket som möjligt av det här stora, viktiga ämnet på bara två timmar – dessutom som sista programpunkt efter två intensiva dagar av teambuilding för deltagarna.

Vi valde att koka ner psykologisk trygghet till fem byggstenar, som vi tycker är absolut centrala. Varje del innehöll en kort genomgång och följdes upp med interaktiva övningar och diskussioner i mindre grupper.
Jag ska göra ett försök att koka ned det ytterligare, till ett blogginlägg som kan läsas på ett par minuter. Puh! Eftersom det är en omöjlig uppgift så kommer vi att skriva mer om detta framåt, men jag gör ändå ett försök till sammanfattning. Här är våra fem byggstenar:
Kommunicera med mod
Det här handlar om att vara ärlig, både mot sig själv och andra, och att sen våga uttrycka sina behov och känslor. Och det är minsann inte alltid lätt. Om du dessutom är som jag som ibland blir blank i ögonen eller svajig på rösten när något berör så kan det ta emot ännu mer att säga vad som behöver bli sagt. Men om du vågar så kanske någon annan också följer ditt exempel och vips så har du gjort något gott för världen.
Lär dig lyssna som ett proffs
Att lyssna ordentligt kräver sin träning. Det är lätt hänt att man mest tänker på vad man själv vill ha sagt härnäst eller att man zoomar ut och börjar tänka på annat. Särskilt svårt att hålla fokus förstås om samtalet eller mötet sker online. Men här behöver vi ta oss i kragen och aktivt träna. Det handlar om att lyssna bakom orden och spegla tillbaka det du hört, så att den andra verkligen känner sig förstådd.
Hantera dina reaktioner
Att bli medveten om hur hjärnan ofta reagerar på autopilot och lära sig att pausa innan man agerar. Vilken superkraft det är när (om) man lyckas! Men vi alla har nog varit med om att känslorna tagit över och vi har sagt saker som vi inte riktigt menat, då är det lätt att önska att man haft närvaro nog att kliva ur sig själv och vänta tills känslostormen lagt sig innan man öppnade munnen.
Avdramatisera misslyckanden
Som UX designer är man ju van vid tanken på att misstag är ett tillfälle att lära sig, och personligen tycker jag inte att det är så jobbigt att t ex leverera en feature till kunderna som inte tas emot som det var tänkt. Om man däremot klantar till sig rejält på ett personligt plan tycker jag att det är värre. Som för några år sen när jag skulle göra ett kundutskick och satte 200 kunder på cc istället för bcc. Inte uppskattat och riktigt jobbigt. Som tur var togs det emot med ödmjukhet och ett skratt när jag berättade det för mina kollegor, och jag kände mig stöttad även om några kunder blev irriterade.
Designa inkluderande ritualer
Små, men viktiga saker som att be om feedback, skapa gemensamma spelregler och visa tacksamhet. Det är så lätt att missa, men de där små gesterna bygger en kultur där alla får chans att känna sig delaktiga och uppskattade.
Vi avslutade workshopen med att dela insikter i gruppen, och alla fick sedan skriva ett brev till sig själva med 1–3 konkreta action points att ta med sig in i vardagen. Breven ska öppnas om en månad, som en liten påminnelse.
Jag skrev också ner några saker som blev tydliga för mig. Under workshopen delade vi många exempel från våra yrkesliv och vad vi lärt oss av olika situationer. Min upplevelse är att det var ett uppskattat inslag, och framför allt var det väldigt skönt att stå inför 30 personer och berätta om en massa tillfällen då saker och ting har gått snett. När man väl lyckas är det en otrolig känsla att äga sina misstag, och jag gick därifrån med lätthet i stegen och tacksamhet inför gemenskapen UXare emellan vare sig man känner varandra eller inte. Vi står alla inför liknande utmaningar och det finns en stor trygghet och kraft i att våga dela erfarenheter.
En annan sak som jag tog med mig är en stor tacksamhet inför att jag får chansen att djupdyka i dessa meningsfulla frågor tillsammans med en lång rad kloka människor, och att detta faktiskt är mitt jobb! Tack till alla som var med 🙏
Reflektera
Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv några minuter att reflektera kring nedanstående frågor.
Var det något som kändes träffande när du läste texten?
Vad vill du ta med dig in i din vardag?
Skapa förändring
När du har läst och reflekterat, skriv ett schemalagt mejl till dig själv som skickas om en månad som en påminnelse och ett nytt tillfälle för reflektion.
Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.
Comments