top of page

Varför ska vi jobba med den psykologiska tryggheten?

Är psykologisk trygghet ett modeord eller viktigt på riktigt? Vår fasta övertygelse, precis som studier visar, är att det är grunden till gott samarbete.


I våra tidigare inlägg har vi beskrivit att psykologisk trygghet är viktigt för att team ska bli framgångsrika och vara högpresterande över tid. I vår undersökning som vi gjorde våren 2024 med 88 respondenter inom techbranschen fick vi en massa viktiga insikter kopplat till den psykologiska tryggheten. Låt oss fördjupa oss i den kunskapen.


Viktigt både för ledare och medlemmar i teamet

I vår undersökning upptäckte vi att hemligheten till att individer ska utföra sitt jobb på bästa sätt stavas psykologisk trygghet.

Hela 88% ansåg att det stämmer helt att psykologisk trygghet är viktigt för att de ska kunna utföra sitt jobb på bästa sätt.

Om vi tittar i andra änden kan vi se att endast 1% ansåg att psykologisk trygghet inte alls är viktigt för att kunna utföra sig jobb på bästa sätt. Stanna upp och ta in det där. Endast 1% ansåg att psykologisk trygghet inte alls är viktigt.

Det behövs inga fler argument än siffrorna vi ser här bredvid. Psykologisk trygghet är en förutsättning för att utföra sitt jobb på bästa sätt.


Gör det lätt att be om hjälp

Att våga be sina kollegor om hjälp kan vara en självklarhet när vi pratar om det, men i verkligheten kan det vara svårare. Vi ser glädjande nog att 61% i vår undersökning fullt ut anser att det är lätt att be andra medlemmar i sitt team om hjälp. Hur kan du som medarbetare eller ledare hjälpa till att få fler att tycka att det är enkelt att be om hjälp i ditt team?


Få fler att våga testa nya saker

Alla som arbetar inom techbranschen vet att vi befinner oss i en värld i snabb förändring. Framför allt med AI ser vi att spelplanen ritas om i allt högre tempo, och allt fler affärskritiska beslut grundas på ny teknik. I denna dynamiska verklighet är det avgörande att ha medarbetare som vågar utforska nytt och ifrågasätta det vi tar för givet. Att våga prova nya vägar innebär också att man riskerar att misslyckas – och för att medarbetare ska våga ta den risken behöver de känna sig trygga i att det är okej att inte alltid lyckas. I vår undersökning såg vi att 54% av medarbetarna helt instämde i att de vågade testa nytt inom sina team. Ökad psykologisk trygghet i teamet bidrar till att fler vågar utforska och experimentera, vilket är ett starkt skäl att arbeta aktivt med tryggheten inom teamet.


Reflektera

Vår övertygelse är att för att lära sig behöver vi koppla det till något hos oss själva. Ge dig själv 5 minuter att reflektera kring nedanstående frågor.


  • Hur skulle du beskriva den psykologiska tryggheten i ditt team?

  • Är du trygg nog att ställa frågor och berätta om misstag i ditt team?

  • Vad kan du göra för att underlätta för dina kollegor att våga testa nya saker?


Skapa förändring

Nu när du har läst och reflekterat kring ämnet, svara på följande fråga:

  • Vill jag gör något konkret baserat på det jag just läst? Vad isåfall?


/Angelica



 

 Kul att du läser det här! Bloggen här på HeyChange är våra reflektioner och erfarenheter kring vad som gör individer och team välmående. Målet är att dela med sig av vår kunskap för att få dig och ditt team att må bättre och vara högpresterande över tid.

 
 
 

Kommentarer


bottom of page